Escolit LED Verlichting

Escolit LED Verlichting

LED (Light Emitting Diodes), ook soms nog SSL (Solid State Lighting) genaamd, is zonder twijfel de lichttechnologie die recent het meest evolueerde en waaraan dan ook momenteel de meeste ruchtbaarheid gegeven wordt. Door de evolutie van de efficiëntie van LED (uitgedrukt in lm/W – lumen per Watt) is het tegenwoordig onmiskenbaar de dominante lichtbron, en zijn andere lichtbronnen enkel nog nuttig in zeer specifieke omstandigheden.

LED is fundamenteel verschillend van de klassieke lichtbronnen omdat het in feite geen echte lichtbron is. Hiermee bedoelen we dat klassieke lichtbronnen, lampen dus, een onderdeel vormen van een verlichtingsarmatuur. De armatuur heeft als functie om de lichtbron te behuizen, en om het uitgestraalde licht zo goed mogelijk in de gewenste richting te sturen, door middel van een reflector. Afhankelijk van het materiaal en de efficiëntie van deze reflector wordt een deel van de lumen van de lap geabsorbeerd, terwijl de rest wordt uitgestraald. Het percentage effectief uitgestraald licht van dergelijke klassieke verlichtingsarmaturen is de LOR (Light Output Ratio). Bij vele industriuële LED armaturen wordt de lichtstroom van de LED’s rechtstreeks naar de werkoppervlaktes gestuurd en is de LOR bijgevolg 100%.

In klassieke lampen, of het nu gloeilampen, TL-buizen, of grote natrium- of metaalhalidelampen zijn, wordt licht (en warmte) opgewekt door middel van een reeks chemische reacties. LED daarentegen is in feite elektronica: het zijn halfgeleiders waardoor een stroom geleid wordt en waarbij de vrijgekomen energie uitgezonden wordt in de vorm van fotonen.

Escolit werkt enkel met top kwaliteit LED producten: bij onze standaard industriële armaturen zijn dit de laatste generatie Nichia (Japan) LED’s, al gebruiken we waar aangewezen ook LED’s van andere, steeds kwaliteitsvolle, merken.

De door Escolit gebruikte LED drivers zijn veelal van Meanwell, één van de meest betrouwbare producenten van LED drivers. Ook hierop zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de hogere wattage armaturen voor buitenverlichting, of voor onze lijnsystemen. De keuze van de driver is van primordiaal belang voor het functioneren van de armaturen, zeker op vlak van betrouwbaarheid (sterk gerelateerd aan de hittebestendigheid) en ook voor de performantie.  Talrijke testen van deze onderdelen op vlak van levensduur, duurzaamheid, lichtsterktebehoud en invloed van omgevingstemperatuur, zijn op speciaal verzoek verkrijgbaar.

Voor bepaalde armatuur reeksen hebben we, naast de versies met standaard efficiëntie (130-140 lm/W) ook versies met hogere efficiëntie beschikbaar.  In de Escolit nomenclatuur worden de productcodes dan gevolgd door “HE” (High Efficiency) of “SHE” (Super High Efficiency), waarbij we tot 190 lm/W kunnen gaan.  Dit wordt bekomen door extra LED chips op de printplaat te plaatsen, zodat elke chip een pak minder ampère te verwerken krijgt dan de maximale capaciteit.

Voor meer specifieke technische informatie over onze LED’s, testresulaten (TM-21) en certificaten, aarzel niet ons te contacteren.