Rijwegen & Parkings

Rijwegen & Parkings

Openbare buitenverlichting en straatverlichting zijn overal aanwezig in onze leefwereld. De kostprijs van deze installaties, zowel wat betreft energieverbruik als onderhoud, is dan ook groot.   Escolit’s gamma van straatverlichting bestaat uit een ruime keuze straatarmaturen en een elegante paaltop armatuur, snel een eenvoudig in aansluiting, en met keuze tussen alle standaard IES stralingshoek-types die gelden in openbare verlichting.  Deze classificatie van stralingstypes werd geïntroduceerd door het IESNA (Illuminating Engineering Society of North America), en maakt onderscheid tussen 5 types:

  • Type I: lichtstraling in een zeer lineaire vorm, voor lichtmasten centraal geplaatst tussen twee rij- of wandelwegen, waarbij de totale breedte van de weg tot 2x de montagehoogte kan zijn.
  • Type II: licht asymmetrische lichtstraling, ook langwerpig maar breder patroon, geschikt voor bredere wandelpaden, toegangswegen, of andere situaties waar een lange maar vrij smalle weg moet verlicht worden, waarbij de totale breedte tot 1.75 x de montagehoogte is.
  • Type III: asymmetrische lichtbundel voor een bredere zone te verlichten vanaf de zijkant, waarbij de totale breedte tot 2.75 x de montagehoogte kan zijn.
  • Type IV: asymmetrische lichtbundel waarbij het licht ver naar voor gestraald wordt.  Dit type wordt vaak gebruikt op parkings.  Ook hier kan de totale breedte tot 2.75 x de montagehoogte zijn.
  • Type V: lichtstraling in een circulair patroon rondom het armatuur.  geschikt voor algemene zone verlichting of parkings.

Escolit biedt de mogelijkheid aan openbare instanties en privé bedrijven om een energiezuinige buitenverlichting te plaatsen die zowel functioneel als naar veiligheid toe op duurzame wijze rijwegen, parkings en pleinen kan verlichten.

Specifiek voor wegentunnels tenslotte is er de speciale ETX2-serie armaturen.