Functioneel

Functioneel

De optimale verlichtingsinstallatie bepalen voor een klant is veel meer dan het uitwerken van de meest energiezuinige oplossing om een bepaald lux niveau te bereiken. Bij Escolit houden we ook rekening met installatiegemak en –kost, lichtcomfort, veiligheid, gebruiksgemak, en tal van andere functionele aspecten. Deze aspecten verschillen steeds afhankelijk van de ruimte en activiteiten in het gebouw. Enkele voorbeelden van hoe we hiermee rekening houden in onze lichtplanning:

  • Magazijnrekken: al te vaak wordt bij opdrachten in magazijnen een lux niveau opgegeven dat men wenst in de magazijngang. Dit kan op een zeer energiezuinige manier verkregen worden door het gebruik van armaturen met een erg smalle lichtbundel. Het werkvlak van de heftruckchauffeur is echter niet de vloer van de magazijngang, maar de racking. Een goede verticale lichtsterkte van het rekoppervlak bekomen leidt tot een iets minder energiezuinige oplossing, maar is veel belangrijker voor een vlotte werking. Ook het werken met speciale lenzen die verblinding beperken is in deze omgeving aangewezen.
  • De kleurweergave-index, die aanduidt hoe natuurgetrouw de kleuren worden weergegeven, is in bepaalde toepassingen veel belangrijker dan de enkele lux die men extra bekomt door een lichtbron met een lagere kleurweergave te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval in showrooms en grote winkelruimtes, of zones waar productcontroles gebeuren.
  • De bestaande verlichting is op het eerste zicht onbelangrijk bij relighting projecten. Escolit zal echter steeds proberen een optimale lichtplanning uit te werken die de bestaande lichtplanning volgt, hetzij als een één-op-één vervanging, hetzij door een aantal van de huidige lichtpunten te vervangen. Op deze manier wordt de bestaande bedrading indien mogelijk hergebruikt, wat een aanzienlijke besparing op de installatiekosten betekent.
  • De omgevingstemperatuur heeft een belangrijke invloed op de efficiëntie en de levensduur van bepaalde lichtbronnen. TL-verlichting bijvoorbeeld verliest veel lichtsterkte wanneer het niet gebruikt wordt op zijn optimale omgevingstemperatuur (25°C voor T8, 35°C voor T5). In de industrie is dit zelden of nooit de werkelijke omgevingstemperatuur. Escolit gebruikt enkel lichttechnologieën die onafhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur.  Bovendien hebben we een aantal speciale armaturen in ons gamma voor omgevingen met hoge temperaturen (> 50 C°)
  • Verblinding is een absoluut te vermijden aspect, en komt vooral voor in industriële omgevingen waar armaturen van een hoge wattage, en bijgevolg hoge lichtsterkte, gebruikt worden. Ook de richting van het licht speelt hierin een rol, denken we maar aan laadkaaien waar vrachtwagens achteruit inrijden. Escolit houdt hier rekening mee in de lichtplanning, en heeft tal van oplossing hiervoor gaande van buitenverlichting met een asymmetrische lichtbundel tot armaturen met speciale lage UGR (Unified Glare Index) lenzen of extra diffusers.
  • Veiligheid is een aspect dat steeds aan bod komt in onze lichtstudies: preventie van glasbreuk, voldoen aan strenge normen in speciale omgevingen, zoals HACCP in de voedingsindustrie of ATEX armaturen in omgevingen met risico tot stofexplosie. Ook de waterdichtheid (IP graad), slagvastheid (IK-waarde)  en schokbestendigheid is belangrijk, bijvoorbeeld bij productiehallen met rolbruggen.

Dit zijn slechts enkele van de vele functionele aspecten waarmee rekening gehouden wordt bij de keuze van de optimale combinatie armatuur/lichtbron. Escolits visie op dat vlak is dat er eerst en vooral moet worden uitgegaan van deze aspecten, en pas daarna bepaald wordt wat de meest optimale en financieel interessantste oplossing is.